Raha ratkaisi

Palvelujen vähentämistä ja keskittämistä on nykyään tapana kutsua palvelujen kehittämiseksi. Tässä mielessä Lohjan kaupunki on ollut tänä vuonna erityisen tehokas palvelujensa kehittäjä. Joitain lakkautettaviksi suunniteltuja palvelupisteitä on tosin myös säilynyt muutamien kaupunginvaltuutettujen ansiosta.
Palveluverkkotyöskentelyssä keskityttiin laskeskelemaan, montako euroa tulee kustannuksia koulua, oppilasta, terveysaseman neliömetriä ja hammaslääkäriä kohti. Pääpaino oli nimenomaan rahasummissa eikä esimerkiksi palvelujen saatavuudessa tai opetuksen laadussa. Kouluverkkoa käsittelevissä tilaisuuksissa ihmeteltiin sivistysjohtajaa, joka ei puhunut sivistyksestä vaan euroista. Rahasta puhuivat myös useimmat päättäjät, eivät sivistyksestä, kulttuurista, ystävyydestä tai muista henkisistä arvoista.
”Mitä sydän on täynnä, sitä suu puhuu”, sanoi mies, joka kaatoi rahanvaihtajien pöydät Jerusalemin temppelissä noin vuonna 33 jKr. ”Raha ratkaisee”, lauloi punkyhtye Hassisen kone vuonna 1981 ja tuli ennustaneeksi Suomen tasavallan henkisen tilan ainakin 34 vuotta eteenpäin. Ei rock, rauha eikä rakkaus vaan raha, joka koostuu ryppyisistä seteleistä, likaisista kolikoista ja numerosarjoista pankkien servereillä. Ihanteet on myyty eniten tarjonneelle.
Tavallisen ihmisen roolina tässä järjestelmässä on olla kuluttaja, ei muuta. Kuluttajan tehtävänä on käyttää tienaamansa rahat palveluihin ja tuotteisiin, joiden valmistamiseksi kulutetaan luontoa.

Ei rock, rauha eikä rakkaus vaan raha, joka koostuu ryppyisistä seteleistä, likaisista kolikoista ja numerosarjoista pankkien servereillä.

Kuitenkin kuluttaja voi päättää, mihin rahansa käyttää, ja missä. Naapurikaupungin kauppakeskukseen kannetut rahat ovat poissa oman kylän tai lähitaajaman kaupallisten palvelujen kehittämisestä, mutta ostos paikallisessa liikkeessä on teko paikallisten palvelujen puolesta. Toisaalta kuluttaja voi äänestää jaloillaan, jos jokin palvelu tai yritys ei miellytä.
Ykkössanomat lakkautettiin taloudellisista syistä.
Lukijoille ja mainostajille kiitokset menneistä vuosista. Olkoon ensi vuosi parempi kuin tämä päättyvä.


Digilehti

Ykkössanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä Windows Phonella. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta irtonumeroArkistot